Huizinga's 'Goedkope Winkel'

Uit Historie Nietap-Terheijl
De winkel van Huizenga. Vlnr. Lammert, Froukje, Tjeerd, Anne, W. Huizenga-de Boer.

Zo rond het jaar 1905 is de heer Huizenga in Nietap een kruidenierswinkel begonnen. En wel in het pand naast de huidige muziekwinkel 'Da Capo'. Enkele jaren daarna is de zaak verplaatst naar het pand waar nu de muziekwinkel gevestigd is.

Toentertijd was dit een boerderij, die dus tot winkel verbouwd werd. In de twintiger jaren werd de winkel vergroot en werd de voordeur verplaatst naar de hoek, grenzend aan de toenmalige Sintelweg. Huizenga verkocht veel klompen, wollen garen en serviesgoed. In deze tijd is hij begonnen te venten met paard en wagen.

Hendrik Aalders is Huizenga's eerste knecht geweest. Later hebben ook Roelof Wouwenaar en Lucas Duurtsma voor hem gewerkt.

Huizenga ventte met zijn paard en wagen tot in Oostwold, Enumatil, Zevenhuizen, Een-West en Nieuw-Roden, toen nog 't Ronerveld. Een hele klus, vooral omdat veel kleinere wegen in die tijd nog zandpaden waren. Als er bij de winterdag veel sneeuw gevallen was kon het gebeuren dat hij zijn klanten met een grote slee bezocht. Bij de klanten werden er ook wel eieren opgekocht, wat dikwijls neerkwam op ruilhandel. Per week waren dat er zo'n 5000 stuks. Deze werden thuis overgepakt in kisten en doorverkocht aan M.Wouwenaar, een groothandel in eieren, gevestigd in Leek. Na het overlijden van Huizenga senior, in 1930, werd de zaak door de oudste zoon, Lammert, overgenomen. Sinds de zeventiger jaren is Huizenga's winkel uit het Nietapster straatbeeld verdwenen.

==Bronnen==
Bron(nen):