Bescherming burgerbevolking

Uit Historie Nietap-Terheijl

De Bescherming Burgerbevolking, kortweg BB genoemd, werd ingesteld tijdens de Tweede Wereldoorlog, met als doelstelling hulp te verlenen bij oorlogsgeweld of andere rampen. De BB van de gemeente Roden bestond uit verschillende blokken. Zo was er onder andere een blok Roden, een blok Roderwolde en ook een blok Nietap.

Het blok Nietap telde 13 personen, van wie Geert Veenstra, destijds wonende aan de Natuurschoonweg nummer 21, als blokhoofd was aangesteld.

De activiteiten bestonden voornamelijk uit oefeningen betreffende reddingswerk, EHBO, brandweer en daarnaast uit theorielessen. Op den duur werd het steeds moeilijker om de leden te inspireren, want de oefeningen kwamen vaak op hetzelfde neer, het werd routinewerk. Vooral bij de jongeren was er maar weinig belangstelling om bij de BB te gaan. Een teken aan de wand daarbij is, dat het oudste BB-lid in Roden maar liefst 77 jaar was……

De gemeente Roden was één van de laatste gemeenten, die nog een actieve BB had. Door een regeringsbesluit zijn de vrijwillige BB-afdelingen officieel per 1 januari 1975 opgeheven.

==Bronnen==
Bron(nen):