Een werkgroep van de Historische Kring, de Samuël Leviestichting, Stichting Fredewalda, het 4 en 5 meicomité Leek en de gemeente Leek wil de komende jaren in Leek en Nietap Stolpersteine te plaatsen om slachtoffers van de 2e Wereldoorlog te gedenken en de herinnering aan hen levend te houden. In Europa zijn er al 40.000 Stolpersteine geplaatst. Ook in Nederland zijn er steeds meer gemeenten die deze herdenkingsstenen plaatsen om slachtoffers van de 2e Wereldoorlog te blijven herdenken. In de gemeente Leek en Nietap zijn er ook een 70-tal slachtoffers van die 2e Wereldoorlog te betreuren. Ook voor hen zouden er een Stolpersteine moeten worden geplaatst.

Wat zijn Stolpersteine?

De Duitse kunstenaar Gunter Demnig is in Duitsland begonnen met het uitwerken van het idee om slachtoffers van de 2e Wereldoorlog op deze manier te gedenken en de herinnering aan hen levend te houden. De stenen zijn 10x10x15 centimeter groot en worden voorzien van een koperen plaatje waarop gegraveerd worden de naam en geboortedatum van het slachtoffer, de datum van arrestatie, de datum en plaats van executie of overlijden in een concentratiekamp. De stenen worden volgens een bepaalde ceremonie geplaatst in de bestrating voor de woning van waaruit de slachtoffers werden vervoerd naar de plaats waar ze werden vermoord. Passanten zullen zich afvragen wat er op het koperen plaatje staat te lezen, ze zullen zich moeten bukken om te lezen, daarmee tonen ze respect voor het slachtoffer.

In het voorjaar van 2014 werd op initiatief van de Historische Kring gemeente Leek en omstreken (HKGLeo) een werkgroep gevormd die zich ten doel stelt om ter herinnering aan oorlogsslachtoffers van de 2e Wereldoorlog van 10 mei 1940 tot en met 5 mei 1945, Stolpersteine te plaatsen voor de woningen waar de slachtoffers hebben gewoond en van waaruit ze zijn weggevoerd en vermoord.

De werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van de Historische Kring gemeente Leek e.o., de Samuël Leviestichting (SLS), Stichting Fredewalda Tolbert (SF), het 4 en 5 meicomité Leek (4/5mei) en de gemeente Leek (GL). Verder fungeren vertegenwoordigers van diverse dorpsverenigingen als ‘volgers’ die de contacten tussen de werkgroep en de dorpen onderhouden. De werkgroep heeft, dank zij de Samuël LevieStichting al een lijst samengesteld met gegevens van vermoorde Joden en de plekken waar ze hebben gewoond. Graag wil de werkgroep meer weten over slachtoffers; het gaat daarbij ook om mensen uit het verzet die in de periode van 10 mei 1940 tot 5 mei 1945 zijn omgekomen.

De planning is om in drie jaar tijd de Stolpersteine in de gemeente Leek en Nietap te plaatsen. Het gaat dan om zo’n 80 stenen. De eerste stenen zullen in oktober 2015 worden aangebracht, uiteraard in overleg met de direct betrokken bewoners van huizen waarom het gaat. In oktober, want dan zal er in de Tuinhal van Nienoord een expositie te zien zijn over de Joodse gemeenschap in het Westerkwartier en het Noordenveld. Deze tentoonstelling zal het resultaat zijn van een samenwerking tussen museum Nienoord, Stichting Samuël Levie en de Historische Kring Leek. 

Het vervaardigen van een stolpersteen kost ongeveer € 120,00. Er zijn ongeveer 70 stenen met koperen plaat nodig. De Rabobank Noordenveld West Groningen heeft zich al garant gesteld voor een aantal stenen. Er zijn al vier stenen door inwoners van de gemeente Leek geadopteerd. Maar dat zijn er nog lang niet genoeg. Het bedrijfsleven in de gemeente en ook particulieren kunnen een of meer Stolpersteine adopteren voor genoemd bedrag, ze zullen uiteraard betrokken worden bij de officiële steenplaatsing. Men kan zich opgeven via een van de onderstaande mailadressen. De werkgroep verwacht dat er genoeg belangstelling is om stenen te adopteren. Men kan zich opgeven via een van de onderstaande mailadressen.

Als u meer wilt weten: op YouTube is een filmpje in het Duits te zien over de kunstenaar Gunter Demnig en zijn motieven.

Voor vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met Epko Bult, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel. 0594516393 of Siebrand Homan, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel 0505029937.

Meindert Bouma, (Fredewalda Tolbert)
Epko Bult, (HKL)
Berend Hoekstra (Gemeente Leek)
Siebrand Homan, (HKL)
Anneke Michel (SLS)
Paul Tameling (4-5meicomité Leek)
Lieneke Rijnveld (SLS)

Ga naar boven