De vereniging 'Natuurschoon' beheerd een groot gedeelte van het bosgebied tussen Nietap, Terheijl en Roden. De vereniging heeft meer dan 200 leden/donateurs die gezamenlijk het beheer en onderhoud regelen. Veel van de benodigde werkzaamheden worden door vrijwilligers uitgevoerd. Als uw interesse uit gaat naar de omgeving en geschiedenis van Nietap en Terheijl dan is dit een leuke vereniging om lid van te worden!

Vrijwilligerswerk
Momenteel zijn er zo'n 25 vrijwilligers in het bos actief. Een groep van ongeveer 8 personen ruimt bij toerbeurt al het zwerfvuil langs de paden op, en een groep van ongeveer 10 personen werkt één keer per maand een zaterdag-ochtend in het bos. Verder zijn er een aantal vrijwilligers die in kleinere groepjes langer lopende timmer-, schilder- en andere klusjes uitvoeren. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd in het hele gebied vanaf Nietap/Terheijl tot en met de Maatlanden bij Roden. De vrijwilligers komen dan ook uit de hele omgeving! Kom gerust een keer helpen!

De 'Vereniging tot behoud Natuurschoon Nietap, Leek en omgeving' is opgericht op 24 december 1921 met als doel om het kappen van stukken bos tussen Nietap, Terheijl en Roden te voorkomen. Het gebied was versnipperd, veel land en bos waren in handen van grootgrondbezitters, o.a. de familie Santee-Pel. Toen delen van het gebied verkocht dreigden te worden en kappen van het bos aan de orde kwam, probeerden inwoners van Nietap dit te voorkomen door bij Staatsbosbeheer een kapverbod aan te vragen. De vereniging slaagde er, met steun van de bevolking, in om geld bijeen te brengen om grote delen van het gebied te kopen. Later werd er nog meer land gekocht. 

Dit historische bos wordt niet voor niets zo gekoesterd en beschermd door de omwonenden. Er groeien vele soorten planten en in het voorjaar ligt er een wit tapijt van bosanemonen. Wandelpaden slingeren door het gebied, zij leiden u door het bos en langs de ecologisch beheerde weilanden, die eveneens tot het Natuurschoon behoren. Vogels krijgen er de tijd hun eieren uit te broeden. Midden in het gebied ligt een romantische ronde vijver, waar gele plomp en waterlelie bloeien. Verscholen tussen het groen ligt een pingoruïne. Stobben uit dit 'vennetje' het "Vagevuur", bleken meer dan 8000 jaar oud te zijn.

Inlichtingen over de vereniging, het lidmaatschap en vrijwilligerswerk kun u krijgen via de eigen website van de vereniging Natuurschoon.

Op deze website kunt u ook lezen over de historie van de Vereniging tot behoud Natuurschoon Nietap, Leek en omgeving.

Ga naar boven