Dorpsarchief

Wibbina Santee, tante van Jacob SanteeBuurtschap Nietap-Terheijl heeft zijn eigen dorpsarchief. Dit is ontstaan toen het bestuur in 1992 ontdekte dat het jaar daarop 300 jaar geleden is dat Nietap voor het eerst in het Haardstedenregister werd genoemd, dus een groots feest en een boek. Voor dit boek “De rijke historie van Nietap en Terheijl” werd een commissie samengesteld die bestond uit Henk Blaauw, Henk Bouman, Margriet Knol, Roel Lubbers, Jan Smit en namens uitgeverij Servo, Maud Schuurke.

Vanaf dat moment is het verzamelen van gegevens en fotomateriaal begonnen. Archiefbeheerder Jan Smit is, mede door ruimte gebrek en veiligheid, begonnen met het digitaliseren van honderden foto’s, documenten, krantenknipsels enz. Een vijfjaren project. Daar deze site de vele afbeeldingen niet aan kan is er voor gekozen om samen te werken met ’t Drents-archief en hun site te gebruiken om alle documenten openbaar te maken.

Knol, Schuurke, Blaauw, Lubbers, Bouman en Smit

Het archief bevat o.a. zeer oude foto’s waaronder zeer unieke uit begin 1900 maar ook eigentijdse foto’s. Verder allerlei documenten zoals originele nota’s van de lantaarnopsteker, het legaat van J.P.Santee, veldnamen en vele andere zeer interessante zaken. Ook hebben we honderden krantenknipsels, je houd het niet mogelijk voor zo’n klein dorp.

Het archief is openbaar.

Voor inlichtingen: Jan Smit, Jan Steenstraat 9, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ga naar boven